İçeriğe geç

Abartma sanatı nedir edebiyat

Abartma Sanatı Nedir Edebiyat?

Tanımı

Abartma sanatı, bir dizi özellikleri büyük bir biçimde öne çıkarmayı hedefleyen bir edebi tekniktir. Bu teknik, genellikle bir konu hakkındaki olayların yanı sıra, karakterlerin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını vurgulamak için kullanılır. Abartma sanatı, edebiyat sanatına hareket katmak için kullanılır ve okuyucunun duygularını kontrol etmesini sağlar.

Tarihi

Abartma sanatı, Antik Yunan ve Roma edebiyatından beri kullanılmaktadır. Ayrıca 17. yüzyılda ortaya çıkan ve klasik Batı edebiyatının önemli bir parçası olan barok edebiyatında da kullanılmıştır. Abartma sanatı, 20. yüzyılda modern edebiyatın en iyi örneklerinde bulunmaktadır.

Örnekler

Abartma sanatının en iyi örneklerinden bazıları şunlardır:

  • William Shakespeare’in Macbethinde, Macbeth’in katliamlarının vahşiliği öne çıkarılmıştır. Bir sahnede, Macbeth şöyle der: “Kan kara, kan kızıl, bütün çatışmaların sonu ölüm.”
  • John Milton’un Paradiselostunda, İblis’in kötülüğünü ve başkaldırısını vurgulamak için abartılı bir şekilde anlatılmıştır. İblis, “Ben yok olmaktan korkmam. Zalimlerin sonu hep benzerdir.” diye bağırarak cesaretini öne çıkarmıştır.
  • Virginia Woolf’un Mrs. Dalloway’sunda, baş karakterin duygularının abartılı bir şekilde ifade edilmesiyle vurgulandığı görülmektedir. “O kadar çok konuşuldu ki; onu kapatmaya çalışıyormuş gibi hissediyordu. Duyguları onu boğuyordu.”

Sonuç

Abartma sanatı, edebiyat sanatında önemli bir özelliktir. Abartma sanatı, edebi eserleri canlandırmak ve okuyucuların duygularını kontrol etmek için kullanılır. Özellikle modern edebiyatın en iyi örneklerinde, abartma sanatının kullanılmasıyla, karakterlerin duyguları, düşünceleri ve davranışları daha derin bir biçimde ifade edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir