İçeriğe geç

Bucak Eskiden Nereye Bağlıydı

Bucak ne zaman il oldu?

2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Belediye Kanunu, Türkiye’nin 27 büyük ilindeki tüm bucak tüzel kişiliklerini ve kuruluşlarını ortadan kaldırdı. Bucaklar da 2014 yılında resmen ortadan kaldırıldı.

Burdur bucak ismi nereden gelmiştir?

Bucak, Burdur ilinin en büyük ilçesidir. Eski adı Oğuzhan’dır. Bu isim, ilçeye yerleşenlerin büyük Hun hükümdarı Oğuz’un soyundan geldiğini göstermektedir. 30 Mayıs 1926’da çıkarılan bir kanunla ilçenin adı “Bucak” olarak değiştirilmiştir.

Bucak köyü nereye bağlı?

Bucak ilçesi, Burdur-Antalya karayolunun 44. kilometresinde yer almaktadır.

Burdur bucak Yörük mü?

Çardak Yörükleri. Çardak köyünün kurucusu. 6-Bucak Yörükleri: Antik çağlardan beri yoğun bir göçebe bölgesi olmuştur. Ilıman iklimi nedeniyle bölge göçebeler için çekici olmuştur.

Burdur hangi ilden ayrıldı?

Bu bağlamda ödenen vergiler arttı. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya vilayetinden ayrılarak Konya vilayetinin Isparta valiliğine bağlandı. Bu bağımlılık 1850’ye kadar sürdü.

Burdur Isparta’dan ne zaman ayrıldı?

1920 yılında bağımsız sancak olan Burdur, Cumhuriyet’in ilanından sonra 1923 yılında il olmuştur.

Burdur halkı nereden gelmiştir?

Burdur Gölü çevresinin güzelliği karşısında şaşkına dönen Türkmen boylarından Kınalı Aşireti mensupları, “Cennet burası” demişler, bu söz zamanla kısalarak halk arasında Burdur adıyla yerleşmiş.

Burdur bucak hangi boydan?

“Bucak” isminin kaynağı, yerleşim yerinin bir kısmının çam ağaçlarıyla kaplı olmasındandır; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.

Bucak önceden nereye bağlıydı?

Bucak, 1909 yılına kadar Teke (Antalya) Sancağı’na bağlı bir belediye iken, bu tarihten sonra Burdur’a bağlı bir belediye olmuştur. Bucak belediyesinin Antalya’ya uzak olması ve nüfusun çoğunlukla Burdur’a bağlı olması nedeniyle, 1909 yılında halkın isteği ve zorunluluk nedeniyle Burdur’a bağlanmasına karar verilmiştir.

Bucak nerenin ilçesidir?

Bucak ilçesi Burdur iline bağlıdır ve alan ve nüfus bakımından Burdur ilinin en büyük ilçesidir. 1927 ile 2000 yılları arasında %20,3’tür. Kaba doğum ve ölüm oranları Türkiye ortalamasının altındadır. Bölgeden özellikle Antalya’ya güçlü bir iç göç vardır.

Burdur bucak’ın kaç tane köyü var?

Bucak ilçesi 1926 yılında kurulmuş olup 35 köy ve 20 mahalleden oluşmaktadır. İlçenin toplam yüzölçümü 1.2 km2’dir.

Bucak’ta kaç mahalle var?

Nüfus. İlçe; 2 belde, 35 köy ve 20 mahalleden oluşmaktadır.

Bucaklar Türk mü?

Kaynak ara: “Bucak Aşireti” – Haberler · Gazete · Kitap · Akademik · JSTOR Bu makale Şubat 2024’ten beri etiketlidir. Bucak Aşireti, Şanlıurfa’nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde bulunan bir Zaza aşiretidir. 60 köyü vardır.

Bucak neyi meşhur?

Salep’in Tarihçesi Bildiğiniz gibi Türkiye’nin en iyi salebi Burdur Bucak’tan çıkar.” Bu sözler Bucak Salep’i meşhur etti. “Bucak salep” kelimeleri artık birlikte anılıyor.

Burdur’u kim fethetti?

Tarih. Klasik Yunanistan’da Pisidia olarak adlandırılan bu bölgeye Türklerin gelişi 1071’deki Malazgirt Savaşı’na dayanır. Bugün Burdur olarak bilinen bölge Anadolu Selçuklu Devleti’nin idaresinden sonra Hamitoğulları Beyliği’nin eline geçmiştir. 1391’de Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Bucak ne zaman Burdur’a bağlandı?

Bucak belediyesinin Antalya’ya uzak olması ve nüfusunun büyük bölümünün Burdur’a bağlı olması nedeniyle halkın isteği ve zorunluluk nedeniyle 1909 yılında Burdur’a bağlanması kararlaştırılmıştır. 25 Haziran 1919’da İtalyanlar tarafından işgal edilen Bucak, 8-9 Temmuz 1921’de işgalden kurtarılmıştır.

Bucaklar Türk mü?

Kaynak ara: “Bucak Aşireti” – Haberler · Gazete · Kitap · Akademik · JSTOR Bu makale Şubat 2024’ten beri etiketlidir. Bucak Aşireti, Şanlıurfa’nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde bulunan bir Zaza aşiretidir. 60 köyü vardır.

Burdur’un eski adı nedir?

Bizans döneminde bölgeye Polydorion adı verilmiştir. Burdur isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Türkmen aşiretlerinden biri olan Kınalı aşiretinin üyeleri, Burdur Gölü çevresinin güzelliğine şaşırarak “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.

Bucaklar kalktı mı?

Tüm illerde bucaklar kaldırıldı. Kaldırılan bucakların kasaba ve köyleri, bucağın bağlı olduğu idari birime dahil edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir