İçeriğe geç

Işlemden Kaldırılan Dosya Yenilenmezse Ne Olur

İşlemden kaldırılan dosya tekrar açılır mı?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150/4. maddesi uyarınca dava dosyasının takipten çıkarıldığı hallerde, taraflardan birinin takipten çıkarılma tarihinden itibaren 3 aylık süre içinde mahkemeye başvurması halinde davanın yeniden açılması mümkündür.

Dosya yenilenmezse ne olur?

Dava (dosya) yenilenmez, yani taraflarca uzatma talebinde bulunulmaz veya dosya yazılı yargılama usulünde iki defadan fazla (Basit yargılama usulünde Medeni Kanun’un 320/4. maddesi uyarınca bir defadan fazla) takipten çıkarılırsa, dava hiç açılmamış sayılır [23].

İşlemden kaldırma kararının tebliği gerekir mi?

Yine HMK. Madde 150/4’e göre, dosyası takipten çıkarılan bir dava, taraflardan birinin takipten çıkarıldığı tarihten itibaren üç ay içinde yapacağı bir taleple yenilenebilir. Yenileme talebi, duruşmanın tarihi, saati ve yeri ile birlikte taraflara bildirilir.

Dosyanın işlemden kaldırılması nihai karar mı?

Başka bir deyişle, dosyanın takipten çıkarılması kararı bir ara karardır ve mahkeme bu kararla davadan kesin olarak çekilmez. Davanın üç aylık süre içerisinde her an uzatılabilme ihtimali vardır.

İşlemden kaldırılan dosyanın yenileme harcı ne kadar?

Dosyanın takipten kaldırıldığı tarihten itibaren bir ay içinde uzatma talebinde bulunan taraftan ücret alınmaz.

Dava kaç kere yenilenebilir?

Bir dava en fazla 2 kez yenilenebilir. Üç kez takip edilmeyen bir dava açılmamış sayılır. Üç ay içinde yenilenmeyen davalar, süre dolduktan ve mahkeme resen karar verdikten ve protokol kapatıldıktan sonra açılmamış sayılır.

Kapanan bir dava dosyası tekrar açılır mı?

Prensip olarak, kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık yeniden yargılanamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması talebi, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması talebi” sunularak yapılır.

Dosya kaç yılda zaman aşımına uğrar?

5 yıl veya daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 aydır. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıldır.

Zaman aşımına uğrayan dosya yeniden açılır mı?

İcra dosyası borcun ödenmesi nedeniyle kapatılmışsa, yeniden açılamaz. İcra dosyası takip edilen borcun zamanaşımına uğraması nedeniyle kapatılmışsa, zamanaşımı kontrolünün sonucuna bağlı olarak yeniden açılması mümkündür. İcra dosyası alacaklının borcunun affedilmesi nedeniyle kapatılmışsa, yeniden açılamaz.

Davalı duruşmaya gelmezse ne olur?

(2) Duruşmaya usulüne uygun olarak çağrılan taraflardan biri gelir ve diğeri gelmezse, hazır bulunan tarafın talebi üzerine duruşmaya, hazır olmayan tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya yargılamadan çıkarılır. Geçerli bir mazereti olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan yargılamaya itiraz edemez.

Davacı davayı takip etmezse ne olur?

(1) Duruşmaya usulüne uygun olarak çağrılan taraflar gelmezlerse veya davayı daha fazla takip etmeyeceklerini beyan ederlerse dosyanın takipten çıkarılmasına karar verilir.

İcra dosyasının işlemden kaldırılması nedir?

Alacaklı bir yıllık süre içinde ihtiyati haciz talebinde bulunmazsa (İİK m. 78/II) veya alacaklı bir yıl içinde ihtiyati haciz talebinden vazgeçip aynı yıl içinde yeni bir ihtiyati haciz talebinde bulunmazsa, bu sürenin sonunda sonraki dosya takipten düşer.

İşlemden kaldırılan dosya ne olur?

Dosyası yargılamadan kaldırılan bir dava, taraflardan birinin talebi üzerine, yargılamadan kaldırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde bir dilekçe verilmesi suretiyle yenilenebilir. Dosyanın yargılamadan kaldırıldığı tarihten itibaren bir ay içinde uzatma talebinde bulunulursa, yeni bir ücret talep edilmez. Aksi takdirde mahkeme tarafından yeniden görüşülür.

Nihai karar kesin midir?

Ara kararlar, davayı sonlandırmayan, ancak belirli bir aşamada geçerli olan kararlardır. Öte yandan, nihai karar, mahkemenin yasal sürecin sonunda aldığı nihai ve kesin karardır.

Nihai karar bozulur mu?

Kesin kararlar, hakimin dosyadan çekilip işlemleri sonlandırdığı kararlardır. Hakim veya mahkeme kesin kararını verdikten sonra, karar yanlış olsa bile kararını geri alamaz. Yetkisizlik, yeterlilik eksikliği ve davayı açmama kararları kesin usul kararlarıdır.

Kapanan bir dava dosyası tekrar açılır mı?

Prensip olarak, kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık yeniden yargılanamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması talebi, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması talebi” sunularak yapılır.

Kapanan dosya tekrardan açılır mı?

Kapatılan icra dosyaları, ilgili şartların varlığı halinde, ilamsız takiplerde ve ilamlı takiplerde yeniden açılabilir. Dosyanın yenilenmesi için, icra takibinin yapıldığı icra müdürlüğüne gönderilecek dilekçede, dosyanın arşivden çıkarılması ve yenilenmesi taleplerinin her ikisinin de bulunması gerekir.

İcra dosyası kaç kez yenilenebilir?

Bir yıl boyunca işlem yapılmazsa icra dosyası silinir. Ancak bu bir yıllık süreden sonra dosya 10 yıl içinde yenilenebilir. Yenilenen icra dosyası yeniden açılabilir. Borcun tamamı ödenirse icra dosyası kapatılır ve bu durumda yeniden açılmaz.

İcra dosyasının işlemden kaldırılması ne demek?

Alacaklı bir yıllık süre içinde haciz talebinde bulunmazsa veya haciz talebini geri çeker ve bu bir yıllık süre içinde yeni bir haciz talebinde bulunmazsa, takip dosyası süreçten kaldırılır. Bu durumda, yalnızca takip dosyası süreçten kaldırılır; aksi takdirde, icra takibi durdurulmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Parayı Elden Alan Gaziantep Escort