Hukukken kardeş kardeşe bakmakla yükümlü müdür?
Maddede tanımlandığı üzere; Herkes, yoksulluk içinde yaşayan altsoyu, üstsoyu ve kardeşlerinin geçimini sağlamakla yükümlüdür. Altsoyu ve üstsoyu dışındaki kardeşlerin birbirlerinden nafaka talep edebilmeleri için diğer kardeşin daha zengin olması gerekir.
Kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler kimlerdir?
İkinci bölümdeki “hukuken bakmakla yükümlü olunan” ifadesi; 18 yaşını doldurmamış engelli kişinin eşini ve ana ve/veya babasını da kapsamaktadır. Bu durumda, evli veya 18 yaşını doldurmamış ve ana ve/veya babası bulunan engelli kişi ikinci bölüm kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Bir insan kimlere bakmakla yükümlüdür?
2. Yakınları Türk sosyal güvenlik hukukunda, genel sağlık sigortalısının eşi, çocukları, engelli çocukları ve anne ve babası, genel sağlık sigortalısının yakınları olarak ana başlıklar halinde sayılmıştır.
Çocuğa bakmakla yükümlü kimdir?
Madde 328 – Ana ve babanın nafaka yükümlülüğü, çocuk ergin oluncaya kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu hâlde eğitimine devam ediyorsa, ana ve baba, durum ve koşullarına göre makul ölçüde, eğitiminin sonuna kadar çocuğun geçimini sağlamakla yükümlüdürler.
Kardeş kardeşe yardım etmek zorunda mı?
Öte yandan eski MK. 315 ve 316. maddeler ve yeni MK.
Abla kardeşine bakmakla yükümlü mü?
Bu sebeple bir kimse, kendisine kan bağı bulunan ve muhtaç durumda iseler evlenmeleri caiz olmayan hısımlarına yakınlık sırasına göre nafaka ödemekle yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsût, 5/208). Buna göre erkek, muhtaç durumdaki kız kardeşine bakmakla yükümlüdür.
Bakmakla yükümlü olunan kişiler nereden öğrenilir?
E-Devlet kapısından kendinize ve yakınlarınıza ait tedavi verilerini sorgulayabilir, kullandığınız tıbbi cihazların raporlarını listeleyebilirsiniz.
Bakmakla yükümlü belgesi nereden alınır?
Başvuruya gerek yoktur. İşlemler e-devlet üzerinden yapılabilir.
Evli bir kadın annesine bakmakla yükümlü mü?
Evet, ya anne ve babasına bakacak ya da bakılmasını sağlayacak.
Eşin annesine bakmak zorunda mı?
Bunda bir günah yoktur… (Gelin, kaynanasına ve kaynana babasına bakmak zorunda değildir… Bunu yapmazsa günahı yoktur.)
Kardeşler birbirinin sigortasından yararlanabilir mi?
Aile sağlık sigortası, aile üyelerinin birlikte özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmalarıdır. Bu, özel sağlık sigortası (ÖSS) veya tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) yaptırırsanız, aile üyelerinizin de bu sigortalardan faydalanabileceği anlamına gelir.
Baba evli kızına bakmak zorunda mı?
Anne ve baba, küçük çocuklarının bakımından sorumludur. Bu bakım görevi genellikle çocuk reşit olana kadar geçerlidir. Ebeveynlerin küçük çocuklarına karşı bakım görevi herhangi bir koşula tabi değildir.
Annesine bakmayan evlat nereye şikayet edilir?
Vatandaşlarımız ALO 183 Sosyal Destek Hattı’na 0 (501) 183 0 183 numaralı telefondan 7/24 ulaşabilmektedir.
Bir baba kızına kaç yaşına kadar bakmak zorunda?
Evet, ana ve babanın çocuğun bakım ve eğitimini sağlama yükümlülüğü çocuk ergin oluncaya kadar devam etse de, çocuk 18 yaşına gelmesine rağmen eğitimine devam ediyorsa, ana ve baba çocuğun eğitimi tamamlanıncaya kadar çocuğun eğitimine destek olmak zorundadır. Bu husus Türk Medeni Kanunu’nun 328/2. maddesinde düzenlenmiştir.
Kız kardeşim sigortamdan yararlanabilir mi?
18 yaş üstü kızlar, 1 Ekim
Devlet memurunun bakmakla yükümlü olduğu kişiler kimlerdir?
“1) Memurların 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası uyarınca izne hak kazanabilmeleri için; a) Bakım yükümlülüğü bulunan ana, baba, eş ve çocuğunun refakatinde bulunması, b) Bakım yükümlülüğü bulunmayan ancak refakat edilmediği takdirde yaşamı tehlikede olacak ana, baba, eş ve çocuğunun refakatinde bulunması gerekir.
Kardeş kardeşe nafaka öder mi?
TMK m. 364. Âmir hükmüne göre, “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşen atalarına, altsoyuna ve kardeşlerine nafaka sağlamakla yükümlüdür.”
Kardeş hakkı nedir?
Kardeşler arasındaki haklardan bazıları şunlardır: Karşılaştığın zaman selâm vermek, davet ettiklerinde davetlerine icabet etmek, sünnette bildirildiği gibi aksırdıklarında dua etmek, hastalandıklarında onları ziyaret etmek, öldüklerinde cenazelerine katılmak, yemin ettiklerinde yeminlerini yerine getirmek, senden nasihat almak…
Bakmakla yükümlü belgesi nereden alınır?
Başvuruya gerek yoktur. İşlemler e-devlet üzerinden yapılabilir.